16 nejvíce rizikových potravin, které prokazatelně způsobují rakovinu

FacebookTwitterGoogle+Email

rizikove-potravinyRozšíření zpracovaných potravin a rychlého občerstvení za poslední desetiletí výrazně přispělo ke zvýšenému výskytu nádorových onemocnění. Pro některé lidi může být obtížné se v tom celém vyznat.

Jak často se stane, že se dnes zdravá potravina později ukáže jako škodlivá? A platí i naopak – některé potraviny považovány v minulosti za škodlivé, jsou dnes prezentovány jako zdravé. Názorným příkladem je dvojice tuků: margaríny versus máslo. Nazírání na ně je dnes zcela opačné, jaké bývalo jen pár lety.

V tomto článku se vám pokusíme přiblížit 16 druhů potravin, které jsou podle nejnovějších poznatků velkým rizikem nejen pro vznik rakoviny, ale i jiných chronických onemocnění.

1/Slazené nápoje

Jsou plné kalorií, umělých přísad a cukru. Nemají žádný přínos pro zdraví. Dokonce často ani nezaženou žízeň, ale naopak, vedou k dehydrataci.

Jedna plechovka slazeného nápoje může obsahovat až 10 kostek cukru. Jejich sladkost se musí často vyvažovat přidáváním kyselin, které navíc ohrožují i ​​zdraví zubů.

2/Červené maso

Při konzumaci v malém množství se nemusíte ničeho obávat a to zvláště tehdy, pokud jíte například hovězí maso z volně se pasoucích krav. Nicméně lidé, kteří pravidelně konzumují hamburgery, mají zvýšené riziko rozvoje rakoviny. U mužů je to až o 22 % a u žen o 20 % větší šance.

3/Alkohol

Alkohol následuje hned za tabákem na seznamu potravin vedoucích k rakovině. Když užíváte alkohol s mírou, například jednu sklenici červeného vína denně, tak pro vás může být alkohol dokonce zdraví prospěšný. Avšak při nadměrném užívání může dojít k náhlým úmrtím, srdečnímu selhání a samozřejmě rakovině (nejčastěji rakovině jater a tlustého střeva).

4/Cokoliv „dietní“ nebo „light“

Výrobci potravin se snaží lanařit lidí na své „dietní“, „bez cukru“ či „nízkotučné“ jídla. Bez ohledu na to, o jaký produkt se jedná, téměř všechny obsahují umělé přísady a náhražky, které jsou pro zdraví velmi nebezpečné.

5/Umělá sladidla

Přesto, že se propagují jako zdravé, nadělají umělá sladidla více škod než užitku. Neobsahují sice kalorie, ale vyvolávají zvýšenou chuť k jídlu, a v konečném důsledku tak způsobují přibírání namísto hubnutí. Králem mezi umělými sladidly je aspartam (E951), který vyvolává nádory na mozku, křečové záchvaty, gastritidy a oční katarakty.

6/Rafinované cukry

Rafinované cukry vedou k prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi. Jsou také primárním faktorem pohánějícím růst rakovinných buněk. Vysokofruktózový kukuřičný sirup je potravina číslo 1, které byste se měli vyhýbat. Rakovinné buňky potřebují ke svému přežití cukr. V podstatě se jím živí.

7/Geneticky modifikované potraviny (GMO)

Rizika geneticky modifikovaných potravin jsou dobře viditelné na nárůstu lidí v USA s třemi nebo více onemocněními. Od roku 1996, kdy byly do oběhu pro lidskou spotřebu zavedené první takové potraviny, vzrostlo toto číslo ze 7 % na 13 % obyvatelstva.

8/Zpracovaná bílá mouka

Všechny zdravé látky v pšenici jsou zničeny ve chvíli, kdy se vystaví chemickým bělidlům během jejího zpracování. Bílá mouka je známá svým vysokým glykemickým indexem. Způsobuje prudké nárůsty hladiny cukru a inzulínu v krvi.

9/Slané, kyselé a uzené potraviny

Všechny totiž obsahují nitráty jako konzervační látky. Nitráty se v těle transformují na chemikálie, které způsobují rakovinu. Nejčastějšími druhy rakoviny, které vyvolávají, jsou rakovina žaludku a kolorektální rakoviny.

10/Hydrogenované oleje

Jde o rostlinné oleje, které nejsou vyráběny lisováním za studena. Jde zejména o sójový, řepkový a dokonce i o mnohé olivové oleje. Tyto oleje jsou spojovány s rakovinou, nemocemi srdce a porodními defekty.

11/Bramborové lupínky

Bramborové lupínky, ale i ostatní smažené potraviny obsahují mnoho trans-tuků, které vedou převážně k přibývání na váze. Kromě toho se ale ukázalo, že způsobují i ​​rakovinu a kardiovaskulární onemocnění. Často mají také vysoký obsah sodíku, což vede ke vzniku vysokého krevního tlaku.

12/Losos pěstovaný na mořských farmách

Kvůli nepřirozené stravě jsou tito lososi vystaveni různým chemikáliím, hlavně pesticidům a antibiotikům. Výsledkem je pak nekvalitní maso infikované uvedenými látkami, což může u lidí vést i ke vzniku rakoviny.

13/Zpracované masné výrobky

Výroba masných výrobků jako jsou klobásy, salámy, ale i oblíbená šunka, závisí na nadměrném používání solí a dalších chemických látek ohrožujících zdraví. Tyto masné výrobky mají v sobě stejné substance jako kouř z cigaret.

14/Rajčata v konzervách

Chemikálie používané při konzervování rajčat narušují aktivitu hormonů v těle. I přes jejich vysoký obsah lykopenu (silnému antioxidantu), konzervace všechny prospěšné vlastnosti rajčat zničí. Týká se to nejen rajčat, ale i výrobků z nich, jako jsou těstovinové omáčky, rajčatové protlaky a podobně.

15/Mnohé „ne-bio“ potraviny

Při výrobě konvenčních potravin, ať už v rostlinné nebo živočišné výrobě, se v dnešní době používá nadměrné množství pesticidů, herbicidů, insekticidů, antibiotik a dalších látek.

Tyto látky se stávají součástí potravin a často je z nich nelze odstranit ani mytím. Je tomu tak proto, že se nenacházejí pouze na povrchu, ale i uvnitř samotných potravin.

16/Popcorn z mikrovlnky

Balíčky s kukuřicí na výrobu domácího popcornu obsahují více přidaných toxických látek. Ukázalo se, že tyto látky mohou způsobovat rakovinu slinivky, varlat a jater.

Další častou komplikací při konzumaci popcornu jsou bronchitida a dýchací problémy způsobované látkou Diacetyl, která se do něj přidává pro vyvolání máslové vůně.

Závěr

Potraviny, uvedené v tomto článku, se všechny ukázaly jako vysoce rizikové pro vznik rakoviny, ale i jiných vážných onemocnění. Pokuste se jim proto vyhýbat a vždy, když se to dá, tak místo nich upřednostněte zdravější alternativy.


VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.

Zdroj: 16 Cancer-Causing Foods You Should Avoid

KAM DÁL 

Mohlo by se vám líbit...

AlternativníMagazín.cz na Facebooku

error: Content is protected !!