11 pádných důvodů, proč byste měli okamžitě přestat pít kravské mléko


kravske-mlekoO kravském mléce se dlouhá léta tvrdí, že je to téměř ideální potravina pro zdraví a také výborný zdroj vápníku pro kosti.

Jak se však ukazuje, současné pasterizované mléko od krav chovaných v zemědělské velkovýrobě je pro vás více škodlivé, než prospěšné.

Tak například, vápník z mléka se vstřebává mnohem hůře než vápník z rostlinných zdrojů.

Zároveň, konzumace mléka vyvolává celou paletu zdravotních problémů, o kterých si v tomto článku řekneme více.

Proč nepít kravské mléko

1. Lámavost kostí

V jedné švédské studii výzkumníci zjistili, že lidé, kteří konzumují hodně mléka na denní bázi, mají mnohem vyšší riziko zlomenin než ti, kteří pijí málo nebo žádné mléko.

2. Rakovina prostaty

Několik důkazů naznačuje, že konzumace mléka a ostatních mléčných produktů vede ke zvýšenému riziku rakoviny prostaty.

Oproti tomu, strava bez mléka se ukázala, že zpomaluje progresi tohoto onemocnění.

3. Intolerance na laktózu

Kravské mléko obsahuje druh cukru zvaný laktóza, s jehož trávením má mnoho lidí problémy.

To pak vede k příznakům jako například nevolnosti, křečím, nadýmání či průjmu.

K rozvoji intolerance na laktózu může dojít i později v životě, což se obvykle projevuje měsíci zhoršujících se symptomů.

4. Akné

V řadě studií bylo prokázáno, že konzumace všech typů kravského mléka (nízkotučné, polotučné a plnotučné) se spojuje s vyšším výskytem a závažností akné.

Platí to stejně pro kluky i pro holky.

5. Cholesterol

Jediná sklenici mléka může obsahovat až 24 mg cholesterolu. Naproti tomu, veganská strava neobsahuje žádný cholesterol.

6. Rakovina vaječníků

Další švédská studie ukázala, že ženy, které jedly 4 a více porcí mléčných výrobků denně, měly 2 krát vyšší šanci rozvoje vážné rakoviny vaječníků než ty, které zkonzumovaly jen 2 nebo méně porcí.

7. Alergie na mléko

Na rozdíl od alergie na lepek se alergie na mléko jako taková vyskytuje převážně u malých dětí.

Jde obvykle o silné a potenciálně nebezpečné reakce jako jsou zvracení či anafylaktický šok.

8. Antibiotika

Mnohé krávy jsou doslova pumpovány antibiotiky, aby u nich v důsledku špatných chovatelských podmínek nedocházelo k častým infekcím.

Tyto praktiky však mohou vést k rozvoji bakterií odolných na antibiotika a zároveň se antibiotika dostávají do mléka, které pak lidé pijí.

9. Saturovaný tuk

Jediná sklenici plnotučného mléka obsahuje více než 20 % doporučené denní dávky saturovaných tuků. Dokonce i 1% mléko má až 8 % denní dávky těchto tuků.

Pokud vypijete 3 sklenice mléka, už máte v sobě 60 % vaší celkové denní dávky a to jste ještě nic nesnědli.

10. Přibírání

Navzdory tvrzením mlékárenského průmyslu, studie na více než 12000 dětech ukázala, že čím více mléka děti vypily, tím více přibraly.

Dokonce, i přes proklamované prospěšnosti nízkotučného mléka, mléko s obsahem tuku 1% vedlo k většímu přírůstku váhy než mléko s 2% obsahem tuku.

Studie také zjistila, že nahrazení slazených limonád mlékem nevedlo ke zhubnutí.

11. Ztráta kostní hmoty

Namísto prospěšného vlivu na kosti, mléčné bílkoviny vedou k odvápnění kostí.

Tímto se vyvrací dosavadní nejvíce zvýrazňováný přínos mléka pro prevenci a předcházení osteoporózy.banner square

Závěr

Všechny uvedené faktory, spolu s nepříznivým vlivem mlékárenské velkovýroby na životní prostředí jasně ukazují, že mléko je pro nás škodlivé.

Pokud vás to stále nepřesvědčilo, vyzkoušejte být 30 dní bez mléka. Následně sami oceníte tu změnu v tom, jak zdravěji a vitálněji se budete cítit.


Zdroj: 11 Reasons You Need to Stop Drinking Cow’s Milk Immediately

NEPŘEHLÉDNĚTE

loading…

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Spočítejte *