10 zdravotních rizik řepkového oleje, které v reklamě opomínají zmínit

FacebookTwitterGoogle+Email

Zajděte do nejbližších potravin a pořiďte si bramborový, vajíčkový, či jiný salát. Případně si udělejte doma salát vlastní a přidejte do něj kupovaný dresink.

Pravděpodobně jste právě zkonzumovali několik polévkových lžic dnes tak populárního řepkového oleje.

Také si odmysleme úvahu, zda vůbec existuje bio-řepkový olej, jelikož je to sporné. I bez ohledu na způsob jeho pěstování, řepkový olej není pro vaše zdraví žádným přínosem.

Věděli jste, že během zpracování prochází takzvaným procesem deodorizace, který z něj odstraní poměrně nepříjemný zápach? No a právě v tomto procesu odstraňování pachů je zakopaný pes.

Řepkový olej může mít na vaše zdraví poměrně neblahé následky. To platí zvláště, pokud se jedná o jeho geneticky modifikovanou formu např. od firmy Monsanto, která pro široké masy tuto odrůdu produkuje.

Většinu řepkového oleje člověk zkonzumuje ani ne tak smažením, ale právě prostřednictvím různých salátů, o kterých se mylně domnívá, že jsou čerstvé a proto zdravé.

Nic ale není dál od pravdy!

Entuziasté zdravého životního stylu přistupují k salátovému pultu v supermarketu, naloží si z něj salát, přidají k tomu pár druhů koření a skladují ho ať už teplý nebo studený v plastikových nádobkách.

Mnohé z těchto nádob kromě různých mixů řepkového oleje dokonce obsahují i nebezpečnou chemikálii BPA. Co přesně si takto berete domů?

Dva vážné problémy vznikající při zpracování řepkového oleje

Mysleli jste si dosud, že řepkový olej se vyrábí pouze jednoduchým lisování semen řepky olejné? Ne zcela …

banner square1. Chemikálie přítomné během deodorizace

Po vylisování se přistupuje k procesu deodorizace za pomoci různých chemikálií. Jednou z takových pomocných látek je například hexan.

Hexan je plynná součást benzínu, který se používá pro zpracování olejů od již od 2. světové války. A ano, hexan je zápalný. Je vyráběn z ropy a jde o hlavní extrakční metodu celého západního světa.

Takže nakolik organické tohle je? Dobrá otázka …

2. Vznik nebezpečných trans-tuků

Omega 3 mastné kyseliny se v procesu deodorizace řepkového oleje mění na trans mastné kyseliny.

Důvodem, proč obzvláště řepkový olej není vhodný pro lidskou konzumaci je ten, že obsahuje velmi dlouhé řetězce molekul kyseliny erukové, která je za určitých okolností spojována se srdečními fibrózní jizvami.

Zde je jeden zajímavý fakt: V roce 1985 federální registr USA konstatoval, že Americká agentura pro léky a potraviny (FDA) zakázala řepkový olej používat v dětských mlécích, protože způsoboval retardaci růstu dětí.

Takže si to shrneme …

Před 25 lety nebyl tento olej vhodný pro výživu dětí a dnes je najednou dobrý pro všechny ostatní? Podle státních orgánů se to tak jeví …

Opět jednou reklama zavádí

Pokud jste byli dosud v přesvědčeni, že se stravujete zdravě, mýlili jste se. Jde o velký podvod s výnosnou výrobou a prodejem řepkového oleje!

Výrobci a zpracovatelé potravin využívali v této oblasti šedou zónu po celá dlouhá léta.

Dokonce i některé velké řetězce rychlého občerstvení v současnosti deklarovaly, že ze svých výrobků odstraňují trans mastné kyseliny. To dělají údajně tím, že nahrazují dosud užívaný, pesticidy zamořený sojový olej, za olej řepkový.

Nejde tedy o nic víc než o marketingový tah. Ve skutečnosti je to jen nahrazení většího zla zlem menším.

Zkuste se podívat na etikety různých výrobků a speciálně si podívejte pár prvních míst ingrediencí. Ono totiž výrobci musí uvádět složení svých výrobků od největšího po nejmenší množství použité látky.

Pokud si napočítáte množství řepkového oleje zkonzumovaného za jeden den, budete překvapeni, v jakém množstvích ho opravdu konzumujete.

V jednom výrobku se ho nemusí nacházet až tak mnoho, ale pokud k tomu započítáte různé saláty, pečené výrobky a podobně, tak se to postupně nasbírá.

Takto se řepkový olej přesouvá vašim trávicím traktem i vylučovacími orgány a vaše tělo z toho vůbec není šťastné.

Myslíte si, že vaše tyčinka je bio, takže je zdravá? Používá její výrobce bio-řepkový olej? I kdyby používal, jsou srdeční bio-fibrózní léze o něco lepší než ne-bio léze?

Každý biochemik by vám potvrdil, že řepkový olej má vyšší obsah trans mastných kyselin než sojový olej, případné jiné toxické geneticky modifikované oleje, které lidé pravidelně konzumují.

To zahrnuje i hydrogenované rostliné oleje (margaríny) z bavlníku, slunečnice nebo kukuřice.

10 zdravotních rizik konzumace řepkového oleje

Pravidelnou konzumací řepkového oleje si můžete přivodit následující akutní, ale i chronické zdravotní problémy:

  • Odbourávání vitamínu E.
  • Zvyšování tuhosti membrán, což vede k rozvoji degenerativních onemocnění.
  • Pro vysoký obsah síry řepkový olej rychle zatuchne, což zhoršuje alergie a vede k problémům u lidí s bronchitidou a astmatem.
  • Studie poukazují na souvislost řepkového oleje s vyšším výskytem rakoviny plic.
  • Zkracování délky života.
  • Snížení množství krevních destiček.
  • Denní konzumace řepkového oleje zvyšuje hladinu triglyceridů až o 40 procent.
  • Řepkový olej se rychle kazí (plesniví) a blokuje činnost enzymů.
  • Otevírá cestu volným radikálům, podvrací přirozené antioxidanty a je spojován se vznikem mnoha jiných onemocnění.
  • Když se řepkový olej zkazí, nezanechává žádný typický zápach zkaženosti, proto je těžké odhalit zda nejíte zatuchlou kyselinu erukovou.

Harvardská fakulta veřejného zdraví již před desetiletími deklarovala, že neexistuje bezpečná hladina příjmu trans nasycených mastných kyselin.

Přesto úřady, jako například americká FDA, dovolují výrobcem na obalech svých produktů tvrdit, že neobsahují trans mastné kyseliny, pokud je jejich obsah menší než 500 mg na půl sklenice.

Proto, i když se zajímáte o složení potravin, které konzumujete, i tak existuje možnost, že o přítomnosti těchto škodlivých tuků nevíte.

Opravdu, věděli jste, že genetický modifikovaný řepkový olej byl vyroben vědcem v kanadské laboratoři? Navrhl geny řepky tak, aby rostlina produkovala méně toxickou kyselinu erukovou.

Tentýž vědec, který stvořil novou geneticky modifikovanou odrůdu řepky, Dr. Baldur Steffanson, šel později pracovat pro firmu Calgene, kterou nakonec koupila firma Monsanto.

A kdo si myslíte, že vyvinul GMO odrůdu řepky olejné, odolnou herbicidu Roundup?

Ano, byl jím opět Dr. Steffanson, „otec novodobé řepky“. Děkujeme vám za váš příspěvek smrtonosného herbicidu a řepkového oleje ukrytých v našem jídle!

Závěr

Tak co, stále si chcete naplnit plastové salátové kelímky ve vašem supermarketu? Ještě stále si myslíte, že ty chutně vypadající saláty jsou zdravé? Zamyslete se znovu …

Nenechte se zmást jen proto, že debata na toto téma stále probíhá. Díky mlze kolem uvedené debaty, řepkový olej si nadále nachází cestu do našich potravin, i těch které se považují za zdravé.

Jako zdravější alternativa olejů do salátů, i obecně pro přípravu jídel, jsou oleje z hroznových jadérek, nebo kokosový olej. Oba z těchto olejů snášejí i vysoké teploty.

Oproti tomu extra panenský olivový olej je také zdraví prospěšný, musí být však konzumován za studena, případě může být i vařený, ale ne při vysokých teplotách (přidáván do vařených jídel ano, na smažení ne).


VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.

Zdroj: Canola oil: The #1 hidden health ‚danger‘ at the prepared food bar

KAM DÁL: 

Mohlo by se vám líbit...

AlternativníMagazín.cz na Facebooku

error: Content is protected !!