10 druhů zeleniny, které jednou koupíte a vždy znovu dopěstujete

FacebookTwitterGoogle+Email

domaci-zelenina-00Vlastnoručně a opětovně vypěstovaná zelenina je bez pochyby lepší a zdravější než ta kupovaná ze supermarketu. Její získání sice vyžaduje nějaký čas, ale řadu výhod, které z toho vyplynou, jsou nesrovnatelné. Kromě lepší chuti a výživných látbek vám v budoucnu ještě i ušetří peníze.

A nejlepší na tom všem je, že k tomu nepotřebujete ani zahradu. Vypěstovat si je můžete klidně i doma v květináči. Jediné, co budete potřebovat jsou čerstvé řízky. Při pěstování rostlin se ujistěte, že jim dodáváte dostatek vody a denního světla.

No a teď se už podívejme na to, které druhy zeleniny si takto víte doma snadno vypěstovat.

1. Nať mrkve

domaci-zelenina-11Mrkvová nať dokáže být vypěstována z vrchních řízků mrkve, které i tak nejčastěji putují do koše.

Vložte odřezky mrkve do nádoby, ve které je vespod trochu vody a nádobu umístěte na okno do místnosti, která je dobře osvětlená.

Mrkvová nať je sice trochu hořká, ale pokud ji nakrájíte spolu s česnekem a dochutíte octem, může být použita do salátů.

2. Nať celeru

domaci-zelenina-21K pěstování natě celeru budete potřebovat zbytek jeho spodní části.

Odkrojte spodek celeru, umístěte ho do mělké misky nebo sklenice, zalijte trochou vody a umístěte na slunné místo.

Listy začnou po čase růst ve středu řízku. Po 3 dnech ho přemístěte do půdy.

3. Výhonky jarní cibulky

domaci-zelenina-31Vypěstujte si zelené výhonky cibulky použitím vyhozených kořínků.

Nechte přibližně 3 cm výhonků kořínků a umístěte je do sklenice s vodou tak, aby voda kompletně pokrývala kořeny.

Pohár s cibulkou umístěte do dobře osvětlené místnosti.

4. Čínské zelí

domaci-zelenina-41Položte konce čínského zelí s kořínky do misky s vodou a umístěte ji v dobře prosvětleném pokoji.

Po 1 až 2 týdnech je přesaďte do květináče s hlínou. Měla by dorůst celá nová hlávka čínského zelí.

5. Bazalka

domaci-zelenina-51Novou bazalku dokážete vypěstovat z jejích listových řízků.

Vložte bazalkové listy, které mají stonek kolem 10 cm, do sklenice s vodou a položte je na místo, kde dopadá přímé sluneční světlo.

Když listy zapustí kořínky přibližně 6 cm dlouhé, přesaďte je do květináčů. Časem z nich narostou celé rostlinky bazalky.

Abyste se vyhnuli sliznatý stonkům během zapouštění kořenů, vodu často vyměňujte.

6. Římský salát

domaci-zelenina-61Použijte spodek salátové hlávky na vypěstování hlávky nové. Odřezky umístěte nejprve do misky s asi 2 cm vody.

Po pár dnech, kdy se zjeví nové listy a kořeny, přemístěte rostlinky do půdy. Nechte je růst, dokud nebudete mít nové hlávky salátu.

Podobným způsobem si dokážete vypěstovat i běžné zelí.

7. Koriandr

domaci-zelenina-71Vložte stonky koriandru do sklenice vody. Když zapustí dostatečně dlouhé kořeny, přesaďte je do květináče s hlínou.

Květináč držte v místnosti s dostatkem slunečního světla. Nové rostlinky do plné velikosti vyrostou v průběhu několika měsíců.

8. Česnek

domaci-zelenina-81Česnekové klíčky víte vypěstovat ze stroužků česneku. Klíčky mají ve srovnání s česnekem mírnější chuť, jsou však nesmírně bohaté na výživné látky.

Česnekové klíčky můžete přidat do těstovin, salátů či jiných jídel.

Na jejich pěstování prostě poklademe česnekové stroužky na tác s vodou. Poté, co začnou rašit, je přemístěte je do sklenice s trochou vody na dně.

9. Zázvor

domaci-zelenina-91Zázvor si dokážete vypěstovat tak, že kousky zázvoru namočíte na noc do vody a následně je přemístěte do půdy.

Květináč pak dejte do teplé a slunné místnosti.

10. Pórek

domaci-zelenina-101Pórek se pěstuje tak, že odkrojíte stonky přibližně 6 cm nad kořenem a vložíte je do sklenice s vodou.

Po rozvinutí nových listů a zvětšení kořenů je přemístěte do půdy.

No, takže teď už jen DOBROU CHUŤ!


VELMI NÁS POTĚŠÍTE, KDYŽ NAŠI STRÁNKU PODPOŘÍTE A DÁTE NÁM LIKE.

Zdroj: 10 Vegetables & Herbs You Can Eat Once & Regrow Forever

KAM DÁL 

Mohlo by se vám líbit...

AlternativníMagazín.cz na Facebooku

error: Content is protected !!